Fältdagar före verksamhetsförlagd utbildning



Då var mina fältdagar avklarade som skulle göras innan den verksamhetsförlagda utbildningen, det vill säga VFU.

Jag har praktiserat på en mindre förskola, med åldrarna 1-5 år ute på landsbygden. Jag har haft min VFU här tidigare och därför känner jag personalen och barnen sen innan, detta anser jag har underlättat till mitt didaktiska material eftersom att jag redan vet lite vad barnen är intresserade utav. 

Under mina fältdagar observerade jag verksamheten för att få ett "hum" om vad jag skulle kunna göra för didaktiskt material, jag tittade efter eventuella teman och vart barnens intressen riktade sig. Jag reflekterade en del och kom fram till att jag ville tillverka ett material som är språkutvecklande eftersom att förskolan har fått många nya flerspråkiga barn. Ytterligare en anledning till mitt val , är att förskolan inte hade startat något speciellt tema. 

Barnen på förskolan visade ett stort intresse för att sjunga, pyssla, spela spel och pussla. Dessa aktiviteter ägde ofta rum på samlingar, men även under övrig tid då barnen själva får välja vad de vill göra.


Barn söker och erövrar kunskap genom lek,socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera

(Läroplanen för förskolan 98, rev 2010, ss.6-7)

Jag har observerat hela barngruppen, men har riktat in mig mer på min handledares samlingsgrupp där det är sju barn som är tre år gamla. Det är med denna barngrupp som jag kommer att använda mig utav mitt didaktiska material med, men jag vill även poängtera att materialet kommer att användas spontant under dagarna på förskolan med andra barn också. 


Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98
. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: SkolverketTillgänglig på Internet:http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

 

Fältdagar före VFU | |
Upp